Meubelrestauratie

atelierbinnen

Blog

We hadden de afgelopen tijd weer een fantastisch mooi kabinet uit de 2e helft van de 18e eeuw onder handen, belegd met prachtig dik gezaagd fineer. Door intensief gebruik was er nogal wat slijtage aan de draaiende (deuren) en schuivende (lades) delen. Daarnaast was de lijm onder het prachtige fineer bros geworden, waardoor er nogal wat fineer los was geraakt. Kortom: tijd voor een restauratie. Na enkele weken in ons atelier onder handen genomen te zijn kan het meubel weer een volgende 30 jaar mee. Inmiddels staat het kabinet weer te stralen bij de eigenaar.

74. hele kabinet na restauratie Medium44. onderzijde in de tangen voor het vastlijmen van fineer resized Medium

Vaak wordt ons gevraagd waar de naam van ons atelier vandaan komt. Le Singe Violet was een beroemd atelier van Martin-Guillaume Biennais, rond 1800 gevestigd aan de rue Saint-Honoré  in Parijs. Biennais was tabletier, dat wil zeggen dat hij meester was in het vervaardigen van kleine doosjes, spelen, étuis en reisnecessaire van hout met goud, ivoor, roggenhuid en andere dure materialen. Hij was onder meer hofleverancier van Napoleon.

Tot op heden hadden wij nooit werk gezien afkomstig uit het atelier van Biennais, maar onlangs ontvingen wij van een particulier een foto van een reisnecessaire (een kistje met reisbenodigdheden) met daarop gegraveerd : Au Singe Violet à Paris.

Onder de volledige foto van het kistje, nog apart een foto met het deel waarop de naam duidelijk te lezen is. Is dat geen fantastische vondst? Dit kistje was vorig jaar te zien op Paleis het Loo en vervolgens in MAS Antwerpen te bij de expositie Koninklijke reiskistjes.

Le singe violet 2 Medium

Le singe violet Medium

 

We zijn weer begonnen met een leuk project in het Teylers Museum in Haarlem. Eerder hebben we daar al de deuren en alle prachtige snijwerk (guirlandes) van de Ovalen Zaal gerestaureerd.

12. guirlandes in hun transportbakken Medium 221. ophangen guirlande 15 Medium

Nu wordt de 1e schilderijenzaal geheel onderhanden genomen. Wij gaan voor deze zaal de enorme eikenhouten deuren restaureren.

P1110157 MediumP1110154 Medium

 

Deze prachtige Balinese danseres had een gebroken hoofdtooi.

Balinese danseres voor restauratie

Deze schaal van beeldhouwer Willem Rädecker  was jarenlang samen met een groep muizen opgesloten in een metalen kast in een Amsterdams pand. Zonder eten raakten de muizen zo desperaat dat ze zelfs geprobeerd hebben zichzelf  in leven te houden door te eten van  deze ebbenhouten schaal.

schaal01