Meubelrestauratie

atelierbinnen

Willem Rädecker schaal

Deze schaal van beeldhouwer Willem Rädecker  was jarenlang samen met een groep muizen opgesloten in een metalen kast in een Amsterdams pand. Zonder eten raakten de muizen zo desperaat dat ze zelfs geprobeerd hebben zichzelf  in leven te houden door te eten van  deze ebbenhouten schaal.

schaal01

Door de ronde vormen en het fragiele karakter van de schaal was restauratie een bijzondere uitdaging. Ebbenhout is heel hard en het inpassen van een stuk ebbenhout op een smal randje is niet eenvoudig.

schaal-closeup

We hebben hiervoor de volgende oplossing bedacht: de randen (waarin de muizentandjes nog aanwezig) zijn eerst ingesmeerd met een collageenlijm. Daarna is een oude ebbenhouten souvenir – een olifantenpoot- tot poeder geschuurd. Dit schuursel is vermengd met een donkere houtlijm. Tussen een malletje is dagelijks een heel dun laagje aangebracht, net zolang tot de juiste hoogte en dikte werd bereikt. Kleine laagjes waren noodzakelijk, om de krimp van de lijm na droging op te vangen.

schaal-gereedschapschaal-klemmen

Na het bereiken van de juiste dikte en hoogte is de inzet mooi gepolijst tot dezelfde glansgraad als de rest van de schaal.

schaal-finished

schaal-monogram