Meubelrestauratie

Het opnieuw fineren van een kruisvoetkabinet

Dit kabinet kwam het atelier binnen als een kaal eikenhouten kabinet. De maker van het kabinet heeft het oorspronkelijk met decoratieve patronen gefineerd, maar in een recenter verleden is het door de toenmalige eigenaar aan de buitenkant geheel kaal gehaald. Alleen aan de binnenzijde van de deuren was nog een prachtig stervormig fineer aanwezig. Dit vormde het uitgangspunt voor het onderzoek naar de vorm en samenstelling van het fineer waarmee het kabinet oorspronkelijke belijmd is geweest. Daarnaast bleken ook op de buitenzijde van het kabinet zelf nog enkele sporen aanwezig die iets vertelden over de vorm en afmetingen van het oorspronkelijke fineer.
Voor dit project werd op een zaagmolen in Münster van een Franse notenboom fineer gezaagd. Vervolgens zijn alle patronen met de hand gezaagd en gesneden en met warme lijm en fineerhamer aangebracht.
Op de foto's is het kabinet nog niet voorzien van een afwerking. In de komende maanden gaat de laatste hand gelegd worden aan een waspolitoer.

fineer-2

fineer-1

fineer-3